BERLARE

BRUGGE

ERPE-MERE

ETIQUETTE

DE KLEDIJ

Ook de kledij binnen de Dojo maakt deel uit van de tradities van het Aikido. Deze kledij maakt trouwens deel uit van heel wat misverstanden. Traditioneel had de Japanse beoefenaar van een gevechtsdiscipline volgende tenue:

Een keikogi of aikdogi: letterlijk oefenkledij (verwar niet met de kimono, wat een stadskledij is).

Een obi: een gordel om de hakama aan te bevestigen.

Een hakama: traditionele broekrok.

Zooris: een soort sandalen met banden.

Deze kledij is essentieel en functioneel. Dit heeft dus niets met uiterlijk vertoon te maken en iedereen, beginneling alsook gevorderde, droeg deze kledij.

De hakama is een soort opgeblazen broek die op een broekrok lijkt. In Aikido ziet men meestal de zwarte, blauwe en donkergrijze versies. In sommige scholen zag men ook witte hakama, maar dan vooral door onwetendheid gedragen. In het Oosten is wit de kleur van het goddelijke en worden witte hakama's enkel door religieuzen gedragen. Dit verschilt sterk met de Westerse cultuur, waar wit meestal het kleur van de maagdelijkheid of de debutant aangeeft. Dit traditionele kledingstuk werd ontworpen volgens de yin-yan principes. Voor een oosterling is rondlopen zonder hakama, net hetzelfde als rondlopen in ondergoed voor een westerling. Daarom eiste O Sensei dat iedereen die een Dojo betrad ook een hakama droeg. Ten gevolge de economische toestand na de oorlog, konden veel mensen een hakama niet meer betalen. Daarom werd toegelaten om een hakama slechts te dragen van 1 ste Dan. Het is daarom in dezelfde geest van toen dat in de Dojo een hakama slechts na een aantal jaar wordt gedragen. Het helpt de kosten drukken van een beginnende Aikidoka. Daar waar een martiale discipline een gevechtsport is geworden, is ook de hakama verdwenen. Zoals in het judo bijvoorbeeld. Sommige mensen die waarde hechten aan traditionele waarden zouden dit liever terug ingevoerd zien worden. De hakama is dus nooit een teken van gradatie, maar een gewoon kledingstuk. Traditie betekent ook een bescheidenheid, draag dus nooit uw gordel boven de hakama.

In Aikido zijn er maar twee kleuren gordels (obi) namelijk wit en zwart. De gekleurde gordels zijn er enkel gekomen vanuit een egogericht en commercieel oogpunt. Het dient enkel om de leerlingen aan te moedigen om zoveel mogelijk graden en diploma's te verzamelen. Er is zelfs al geëxperimenteerd met 13 kyu-graden in plaats van de traditionele 7. Eigenlijk is heel die heisa begonnen toe meester Kawaishi, expert in judo, de gekleurde gordels invoerde.

Volgende Vorige