BERLARE

BRUGGE

ERPE-MERE

AIKIDO

TRADITIONEEL AIKIDO

WAT IS HET TRADITIONELE AIKIDO?

Dit is een heel moeilijke vraag om te beantwoorden. De basisregels liggen vast, doch een hele pak aspecten zijn voor interpretatie vatbaar. Aikido is nu éénmaal een gevechtskunst. Dat betekent dat er niet alleen het technische aspect, maar ook een spirituele inslag is.

De technische aspecten zou je in principe stap voor stap kunnen noteren, maar ieder mens heeft zijn eigen fysieke gesteldheid. Het is dus helemaal niet zo verrassend dat elk zijn eigen Aikido beoefent. Soms worden die verschillende manieren ook stijlen genoemd, maar eigenlijk is dit een verkeerde benadering. Voor ieder mens zou er dan een stijl moeten zijn, want elk mens is verschillend.

Het spirituele en religieuze aspect toelichten is helemaal een onbegonnen zaak, want dat kan soms op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Ik geef een voorbeeld van een spiritueel aspect. We spreken soms over God, maar wie is die god dan, hoe ziet die er uit? Iedereen vult dit op zijn eigen manier in, voor sommigen bestaat God zelfs niet eens. Een eenvoudige definitie zou kunnen zijn dat wij de essentie van O Sensei (=Morihei Ueshiba, diegene die het Aikido samenstelde) en zijn methodes zo goed mogelijk proberen te benaderen en te behouden, opdat wij zo goed mogelijk tot de essentie van Aikido zouden kunnen doordringen. Dit steeds teruggrijpen naar het oorspronkelijke moet ervoor zorgen dat wij geen variaties maken, wat helemaal niets meer met Aikido te maken heeft. Er bestaat zo een spel waarbij je een verhaal in iemands oor fluistert, die fluistert dit in iemand anders oor, men doet dit met verschillende personen steeds zonder dat iemand anders het verhaal kan horen, waarbij men uiteindelijk de laatste in de rij zijn verhaal luidop laat vertellen. Daarna wordt vergeleken met het oorspronkelijke verhaal. Er blijft soms niets meer over van het originele verhaal. Het is belangrijk om vast te houden aan de tradities van de martiale techniek en de manier waarop deze oorspronkelijk werd onderwezen, omdat dit een zekere garantie inbouwt qua puurheid en authenticiteit.

Volgende Vorige